torsdag 31. mai 2012

Middagsnipa (531 m.o.h)

På toppen av turmålet, whoop whoop! :)

Det ble tid til en spontan fjelltur etter jobb i går. Plutselig var huset fullt av barn og de eldste med venner kunne passe de to yngste til pappaen kom hjem fra jobb, så da stakk jeg til fjells så fort jeg bare kunne. Må jo bare benytte meg av slike sjeldne øyeblikk ♡✌

Turen ble bedre enn forventet og jeg har et lukusproblem når det gjelder bildene som ble tatt underveis. Det ble så mange flotte bilder, så jeg har problemer med å velge ut hvilke som bør være med i innlegget for å virkelig vise flott tur, flott natur og en kjekk ettermiddag til fjells i ensomt kompani! :) Bilderas følger!!!

Herlig vær, sol og flott. Turmålet var Middagsnipa i Eikefjord, 531 mo.h. Jeg har aldri gått der før eller vært på tur i det området, så det var litt spennende å stikke avgårde til ukjent terreng. Jeg sjekket info om turen i Turboktrimmen 2012 siden den er ett av de 10 turmålene. Infoen sa som følger:
Du kan parkere bilen ved avkjøringen til Tonheim. Pass på at bilen ikke hindrer tilkomsten til gårdstunene. Det er godt merket (røde påler og trekanter) og ryddet sti til Ytre Strandastølen som ligger ca 430 m.o.h. Unn deg en hvil på Brattefjellet. Fra Ytre Strandastølen er det kort veg til Middasnipa. Retningen er nordover fra vestenden av det vesle vannet Hillarsvatnet øst for stølen. Det er ingen sti eller merking, men likevel greitt og lett å gå til toppen. Turbok i postkasse på toppen, kartblad Eikefjord E1118 111.
Det var lett å finne utgangspunktet, parkeringen nedenfor de fraflyttede murhusene på Tonheim. Derifra var det veldig god løype og merking helt frem til selet på Strandastølen. Det er ganske bratt oppover i begynnelsen, men nydelig terreng å gå i og fantastisk utsikt det meste av turen. Helt topp! :)
Som bildene viser - godt merket sti og flott terreng å gå i

Turen går utom Brattfjellet (?) hvor det er merket "KVILE". Det passer nok supert, for det er flott å sitte ned der og bare ta inn den fantastiske utsikten. Blåser litt på kanten der. Og - legg merke til bildene under her, det er laaaangt ned, så pass på! ;)
Sommerfeeling til fjells, varmt og fint. Lykke! :)

Følg skilting til Strandanipa for å komme til Strandastølen
Som nevnt før - hele løypa til selet på Strandastølen er veldig godt merket og det er tydelig sti. Skiltingen med stedsnavn er ekstra bonus på turen. Jeg har forresten ikke tatt med bilder av alle skiltene som jeg traff på undervegs. Ja, jeg tok selvfølgelig bilder av dem likevel ;)
 Selet er gammelt og avstengt, men for en utsikt!!!
Hadde jeg bare visst da jeg satt der at det er Middagsnipa som ligger der oppe i bildet... ๏̯͡๏

Så langt, så bra... Det var her jeg gikk feil videre. Jeg har blitt rimelig ok på å lese turinfo og se an løyper i terrenget m.m., men denne gang var jeg i ukjent farvann og visste ikke hvordan fjelltoppen så ut eller området rundt. I forklaringen fra Turboktrimmen nevnes det lille vannet og å gå rundt der...

Jepp, jeg fortsatte på stien til høyre ved vannet.. men skulle gått rett til topps til venstre for vannet. GRRR! For min del kunne det heller stått slik: "Selet ligger mellom Middagsnipa til VENSTRE og Strandanipa til HØYRE!" Nok om det!  (✿◠‿◠) PS - nå står faktisk oppgradert kompass på innkjøpslista mi, fnis!
Jeg vandret altså fra Strandastøylen og videre forbi Margretestøylen til jeg kom i en bratt skråning ovenfor dette vatnet. Det ligger i Nordalsfjorden, dessverre vet jeg ikke helt hva det heter ennå. Må sjekke noen kart tror jeg :) Det var altså for langt i forhold til turmålet, men det var jo nydelig der også :D

Det var ikke langt jeg hadde gått før jeg skjønte at dette ikke kunne stemme og da jeg stod ved siste pålen litt sånn fortapt i skråningen der hadde jeg mine "gloser" før jeg ruslet samme veg tilbake. En skvett kaffi på et lite berg og sondering av terreng gav ny frisk energi, så med syvmils-steg skred jeg over berg og knauser og langet opp mot det jeg trodde var turmålet Middagsnipa. Jeg var ikke sikker på om jeg var på rett plass før jeg så varden, åpnet turboka og så infoen der. YES! :D

Flora Turlag satt opp postkasse med turbok dagen før 

Her er glimt av panoramautsikten fra Middagsnipa sett fra de fleste kanter fra selve varden:
Helt fantastisk! Du ser mot Nordalsfjorden og like utover til Skorpa i første bilde, mot Alden og Hatlesetnipa samt glimt av øyene utenfor Florø i neste bilde, litt usikker på hvilke fjelltopper som ligger innover fjellet (toppene innenfor Strandanipa) i det tredje bildet og til slutt - innover mot Nordalsfjorden, Grønndalen og de store toppene... om jeg ikke er helt ute å kjøre nå, så er det Ålfotbreen med bl.a. Plogen, Keipen og Saga.
 Happy days!  (-̮̮̃•)۶
 Porten ned til gårdsbruket ovenfor parkeringsplassen

I dag blir det hjemmedag med kakebaking til dugnad og annet forefallende arbeid i hjemmet! ;)
Nyt torsdagen, snart er det helg igjen!

onsdag 30. mai 2012

Takkekort på bestilling!

Takkekort til supersprek mor og datter, Signe og Kari
Foto: Roger Bareksten

I slutten av april fikk jeg en bestilling på to takkekort. En gjeng hadde vært på sommerturlederkurs i regi av turlaget og hatt det helt fantastisk på alle plan. En stor takk var på sin plass til de to som hadde regien på kurset - nemlig damene i den spreke Nordvik Hauge-familien som er svært så aktive i Flora Turlag! :)

Kortene ble omsider gitt til mottakerne i pinsen, så dermed kan de legges ut i bloggen. Siden det er blide turfolk og snakk om turistforeningen sine aktiviteter, så sjekket jeg stæsjet mitt for å prøve å lage kort litt i den duren. Litt røde bokstaver, mønsterark med "panel", utskrift av kart og litt ymse ting, så tror jeg at det gikk greit. De skulle være litt like også. Her er flere bilder av kortene:
Kortet til Signe (til venstre i bildet)
Innsiden av kortet med personlig hilsen fra gjengen
Baksiden av kortet

Her kommer kortet til Kari (til høyre i bildet):
Forsiden
Innsiden av kortet med personlig hilsen fra gjengen
Liten detalj fra innsiden.. hjerte med teksten "thanks"
Baksiden av kortet

Ha ei fin uke! :)

søndag 27. mai 2012

Sommertid! ☼

Bilder fra "Stützpunkt Cesar", kanona på Flatneset


Jeg vokste opp ikke så langt fra dette området i Havreneset, men jeg har kun kjent til kanonene ved Auklandsvegen. 
Jr fortalte at barnehagen hadde vært på tur til ei anna kanon, 
så da fikk jeg ham til å være guide og vise veg til kanona som de hadde vært på.

Turen gikk i går sammen med nabokompisen. Vi syklet dit og jammen fant vi frem. 
Jr og kompis storkoste seg og syns det var gøy å lete seg frem i skauen og ikke minst leke på selve kanona. 
Det var grådig varmt, så gutta måtte avkjøles med iskald brus mellom øktene. 
Det var også to delvis tette bunkerser der, så de lurte fælt på hva som skjulte seg der inne :) 

Mange teorier som dukket opp, utrolig artig å høre på gutta, thi-hi. 
Det er ikke mulig å gå inn i de bunkersene - ikke ennå iallfall!

Jeg måtte selvfølgelig sjekke fakta på denne kanona som stod på Flatneset, så her er litt info fra 
Tyskerane kalla Havreneset for Sutzpunkt Cesar (støttepunkt cesar). Området vart avsperra frå allmenn ferdsel og mange måtte flytte fra hus og gard då Wehrmacht i 1942 byrja bygginga av eit kystartilleribatteri; Heeres KustenBatterie Florø, forkorta HKB Florø. Idag er mykje av batteri-området blitt bustadfelt, men to sentrale områder blir heldigvis ivaretatt som friareal; Flatneset og ved Auklandsvegen. Sistnevnte område held vi på å oppgradert til eit Krigshistorisk friluftsområde.



Utrolig hvor mye gutta boys måtte utforske denne kanona... både oppå, rundt, inni, under... :)

Jupp, ble litt fascinert av de flotte hjulene... :P


Vi tok syklene litt lenger nede på Flatneset og stakk ut på noen skjær så de fikk sjekke ut strandkanten, 
kaste litt stein og få litt svalende bris på kroppen før sykkelturen hjem :D


Vi jobbet med forefallende ting utendørs i går. 
Jeg greidde å bli litt småbrent og trengte en kraftig avkjøling tidlig på kvelden. 
Jeg og eldste datter Kalyani stakk på Digreneset og hoppet i sjøen. 
Det var sjokkerende varmt i vannet, ja så varmt at det var bare å hvile seg der vel og lenge.. 
akkurat som kobben, rulle rundt og la hodet stikke over vannflaten med et stort glis. 
Fantastisk deilig i solsteiken!

Hvile, avslapping, god mat, kald cider og noe rødt i glasset litt senere... flott lørdagskveld!

✰ S O M M E R    I   F L O R Ø    B Y! ;)

fredag 25. mai 2012

Aksla (720 m.o.h) på Terdalskeipen!

Varden på Aksla med fantastisk utsikt mot Florø og øyene rundt
...ser såvidt til Vassbolnevatnet og Kupevatnet nedenfor Aksla

To barske karer rusler igjen! Danckert og Helge har fått i gang noen turer for sesongen i regi av Fjord Base. I går var det første turen med turmålet Terdalskeipen (744 m.o.h). Det ble et magert oppmøte, mye på grunn av det flotte været. De fleste var enten på reise, beiset hus eller jobbet med fritidsbåtene sine. Viktig å benytte seg av slike soldager her på vestlandet, thi-hi. Men det gjorde vi til gangs også, for vi tre samt gjeterhunden Dina fikk en fantastisk flott tur med en evig skiftende himmel i hele fargeskalaen i alle retninger.

Vi kjørte opp til Grytadalen i samlet tropp og parkerte ca. 100 meter nedenfor Magnhildskartunnelen (400 m.o.h.). Vi så at det var mye mer snø enn forventet, men lot det stå til og heller foreta vurderinger underveis. Fra parkeringsplassen fulgte vi den T-merkede turstien som går til Årebrot sånn noenlunde med mindre byks og krumspring mellom snø, berg og bare flekker. Vi tok så av fra stien oppe i Akslaskaret (600 m.o.h) og gikk vestover og oppover til Aksla (720 m.o.h). 

Karene var vel fornøyd med å ta en rast der og returnere noenlunde samme veg til parkeringsplassen. Jeg var klar til å gå videre til selve varden på Terdalskeipen og signere boka i varden, men jeg innrettet meg selvfølgelig. Har litt dille på å nå målene og skrive i fjellbøkene jeg da, men la gå.. blir vel flere turer opp dit, he-he ;)

Vi tok oss en rast litt ovenfor varden på Aksla og siden vi da var vel over 700 meters høyde fortjente vi en knert med konjakk attåt som seg hør og bør, thi-hi! Jeg likte ikke konjakk før jeg begynte å gå på fjellturer med basegjengen, så dette er nå blitt en god tradisjon :)
Flott terreng å gå i, men man skal være forsiktig på tur her så lengde det er snø. Det kan være vann eller elver som renner under, større "hull" mellom svære steiner og annet som man kan gå gjennom og skade seg på. Jeg ville ikke gått opp til Aksla uten å ha med meg kjentpersoner. Jeg har kun vært på tur en gang tidligere til Terdalskeipen og det var i mai 2009 med samme gjengen + flere deltakere. Den turer kan du lese om her.
Jaaa... det er rett opp her! :D

På veg opp Akslaskaret kom gråsvarte himmelen sigende inn over oss og vi fryktet at uvær med regn eller torden ville komme over oss. Vi kunne ikke gå ut til kanten for å se hva som skjulte seg bak fjellet i horisonten på grunn av store heng langs hele siden. Man skal holde seg godt innpå for å være trygg... på den annen side så hadde det vært fantastisk å dratt med seg ski, det ville vært litt av en tur ned igjen - ikke ute på hengene selvsagt! :P
Vi var heldige. De mørke skyene seg fort over oss og videre. Det var sol og blå himmel, tåke og gråblått og skimt av sol i ymse retninger, så det var spesielt å se fargeskalaen i alle retninger og det endret seg hele tiden. Over her ser man ut til øyene utenfor Florø - det siste blå bildet viser Alden i tåkehavet. Spesielt! :)
Utsikt utover fra varden på Aksla (720 m.o.h)
Danckert og Helge leter etter en lun plass for kaffipausen
Utsikt fra sitteplassen min mot Klauekeipen (769 m.o.h), mørke fjellet midt i bildet og sollyset i fjellene bak.
Du kan lese om tur til Klauekeipen her! ;)
Fargeskalaen og spesielle tåkefenomener i havgapet fascinerte oss alle
Dessverre har jeg tydeligvis overeksponert bildene mine. Jeg øver meg på å knipse bilder kun ved bruk av manuelle innstillinger og det er ikke alltid at det blir det beste resultat dessverre... men det skal bli så mye bedre etterhvert (håper jeg, he-he). Det som må veldig flott ut i selve kameraet var ikke så bra når det ble lagt inn på PC. Bildene er veldig lyse og viser virkelig ikke hvordan vi opplevde tåken og fargene i horisonten. Det som var ekstra spesielt var at vi kun så fjelltoppene på flere av øyene mens resten var helt skjult i tåken. Fantastisk skue sett fra oven der vi oppholdt oss og bare kunne nyte utsikten! :D
Man skimter såvidt Hornelen i bakgrunnen til venstre for midten av bildet...
...et isdekket Langevatnet i forgrunnen...
Skjønne Dina stortrivdes i snøen og spant rundt etter snøballer og løssnø :)
Rundevatnet først, Keipevatnet bak.. og selve Klauekeipen midt i bildet
Herlig tur i fjellet!
Klar for resten av returen i bil! :D

God helg folkens - nyt pinsehelgen! ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...