onsdag 17. juli 2013

Mamma's tørre vafler - glutenfrie! :)

Tøffe vaffler - det er godt det! ;)

Min yngste søster ble født med cøliaki i 1978. 
På den tiden var det ikke en diagnose som var lett å sette. 
Hun var alvorlig syk og fikk feil ernæring lenge før de omsider fant ut hva som var gale. 
Mistanken til rett diagnose var det faktisk min far's tante Bitten som kom med 
- hun jobbet som sykepleier på Ullevål. Prøvene slo ut og diagnosen var klar. Endelig!

Siden det ikke var så mange som hadde cøliaki på den tiden, 
så innebar dette en utfordring for mine foreldre i det å tilberede og tilby korrekt, variert mat til min søster. 
Min mor har prøvd ut mye opp gjennom årene.

For de som ikke kjenner til sykdommen cøliaki. 
Kort fortalt - det er en tarmsykdom og de som har diagnosen må leve på en glutenfri diett. 

Oppskriften på tørre vafler er blitt en klassiker hos oss. 
De er kjappe å lage, smaker godt og alle kan spise dem. 
Tenkte jeg skulle dele disse go'bitene med dere. Her er oppskriften -


Mamma's glutenfrie tørre vafler

2 egg
125 gr sukker
125 gr margarin
250 gr potetmel
1 1/2 ts bakepulver
kardemomme

Pisk egg og sukker hvitt. Ha i smeltet margarin og alt det tørre.
Smør jernet godt før steking ;)

Vel bekomme!


Nå er cøliaki "heldigvis" en mer kjent sykdom og det er mange som av ulike grunner lever på en glutenfri diett. 
Om du ønsker mer informasjon om cøliaki - les mer på Norsk Cøliakiforening sin nettside.

Fin onsdag! :D

1 kommentar:

Liv Janne sa...

Ja, det var nok større utfordringar å få den diagnosen tidlegare enn det er no! Eg synast det har skjedd mykje berre på dei vel 2 åra vi har "levd" med diagnosen i heimen. Å ha cøliaki er i dag relativt uproblematisk... ein kunne fått verre ting enn akkurat det. Kjekt med mat som alle kan ete - tørre vaflar var noko av det første mi mor laga då veslejenta vår fekk diagnosen rett før jul for 2 år sidan :) Fortsatt god sommar til deg og dine!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...