Bøkehaud fra Struen i Bremanger
Hi-hi, kan tenke meg at det er mange som lurer på hva i alle dager det er jeg blogger om..
De færreste har nok hørt om bøkehaud eller bøkehaue som altså vises i bildet.
Det er en lokal delikatesse fra flotte Struen i Bremanger, Sogn og Fjordane.
Det er slekta som lager dette til eget bruk - blant flere andre lokalt selvfølgelig! ;)
Det er ikke vanskelig å lage det heller - det er nemlig torskehoder som er tørket.
Fisken kommer rett fra havet, hodet kappes og henges opp til tørk uten noen form for behandling.
De blir hengt opp i naust eller andre steder hvor det kan få litt vind på seg under tørkingen.
Dette blir gjort ca i februar/mars måned og de er tørket og klare for spising i mai/juni.
Se torsken, se torsken...
..som ligger på huggestabben i garasjen..
..dette er en delikatesse som må nytes utendørs.. :D
Først bankes bøkehauet godt over det hele på utsiden med "tykk-siden" av øksa.
Deretter bankes noen utvalgte kutt på innsiden med den spisse siden
- dette for at man lettere skal få tak i selve tørrfisken.
Det blir lettere å ta tak i den og dra den av :)
...ferdig hugget opp og klar til nytelse...
..avrevne go'biter med tørrfisk..
..mine to sønner var med på bøkehaud-jakt..
..de liker det veldig godt.. :)
Det er jammen snadder, kan spise mange slike før jeg må gi meg, he-he!
Årets første smaksprøve altså det der og det var alldeles nydelig.
I fjor var jeg gravid, så da kunne jeg ikke spise det. Nå nytes det for fullt :)
Ha en flott søndag! :D
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar