lørdag 14. juli 2012

Grusom skjebne - "Solgt"

Boka "Solgt" av Zana Muhsen og Andrew Crofts 


Jeg lånte denne boka på biblioteket på onsdag. Det er ei historie fra virkeligetens verden. Zana Muhsen som er en av forfatterne har fortalt sin gripende historie. Det er nesten uvirkelig at slikt fortsatt foregår. Det er ei bok som er fengslende på mange vis og hele følelsesspekteret kommer frem. Jeg klarte ikke å legge den fra meg, men leste den raskt. Tankene om historien og de involverte surrer og går i bakhodet mitt.

For ei forferdelig skjebne og at det faktisk blir godtatt og akseptert av myndigheter, såkalte "vise" menn og andre med penger og innflytelse er helt ubegripelig. Kjenner jeg er både sint, oppgitt og lei meg. Frustrert... og tenker på hvordan Zana må ha hatt det... og ikke minst hennes sønn, søsteren Nadia og alle barna hennes... Det er umulig for oss å fatte hva de har vært utsatt for.

Vi har vel lært en del om Yemen og hvordan systemet fungerer for de med penger der via nyheter og nettsteder i forbindelse med drapet på norske Martine Vik Magnussen. Ja - det er samme etternavn som mitt, men nei - vi er ikke i slekt. Å lese denne boka i ettertid av drapet og etterforskningen og alt diplomat-spillet i den forbindelse setter ting enda mer i perspektiv. Skremmende hvordan styresettet fungerer i Yemen og hvor lite rettssikkerhet man har. Leser man "Solgt" kan man bare fatte hvor lite man har å si som menneske - og spesielt barn og kvinner i et slikt land. Det er grusomt og ufattelig - vi er i 2012....

Omtale av boka - direkte utskrift fra Bokelskere;
Zana Muhsen vokste opp i England. Da hun var 15 år gammel, inviterte faren henne og søsteren med på en ferie til Yemen. Da de kom dit, giftet han dem bort til to arabiske menn. Boka er Zanas fortelling om hva det vil si å være kvinne uten rettigheter i et muslimsk land. Gjennom internasjonale media ble saken deres gjort kjent etter fem år. Etter åtte år fikk Zana lov til å dra tilbake til England, mens sønnen og søsteren måtte bli i Yemen.
Denne boken ble utgitt i 1993. Det er altså en ny utgivelse med et tilleggskapittel. Såvidt jeg vet, så er det ikke gitt ut noe mer informasjon eller flere bøker. Sitter igjen med et stort spørsmålstegn nå - hva skjedde med Marcus, Nadia og hennes 5 barn... kanskje flere...? Er de fortsatt holdt igjen i Yemen som isolerte fanger uten noen form for rettigheter....?

Dette er ikke noe lett ferielesning, men det er ei lettlest og svært fengslende bok. Anbefales!

Jeg må få takke alle dere som legger igjen så koselige hilsener og kommentarer. Jeg kommer sterkt tilbake. Har slitt med manglende PC-tilgang og dermed ikke fått lagt inn bilder, blogget noe særlig og iallfall ikke fått tatt meg en solid bloggerunde. Nå håper jeg at jeg får låne denne PC'n i kveld og i morgen, så da skal det bli oppdateringer og besøk ;)

Har slitt med sommerforkjølelse og holdt familien våken nattestid med hosting og styr denne uken. Det hjalp ikke med to fjellturer og mange kleggbitt også. Usj!! For familiefredens skyld fikk jeg meg legetime og kom hjem med cosylan og ei ny tube eurax, thi-hi. Har sovet som et barn i natt, totalt i koma. Det gjorde jammen susen. Nå er jeg ikke kjørbar, men uthvilt og nesten hostefri. Herlig! :)

God helg! :)

1 kommentar:

Monica sa...

Hei på deg.
Leste denne gripende boken for noen år siden. Den er ikke glemt, dette er en bok man husker.
Ønsker deg en riktig fin helg, og en forsatt glad sommer med sol og varme.
Smil og klem fra Monica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...