mandag 23. juni 2008

St. Hans

Jeg & ungene og min søster med familie var nede på Nordnes for å se på St. Hans-bålet. Det var ikke noe stor feiring eller tur på sjøen for vår del. Det var surt og kaldt og ikke så mange båter utpå som det pleier å være på en slik kveld. Bålet ble tent kl 21.00. Vi satt på en molo rett overfor - koselig likevel.. :)

Glimt fra St. Hans-bålet i vikaDen flotte skuta Svanhild var som vanlig utpå sjøen ved bålet :)De fleste kjenner vel til St. Hans feiringen og tradisjonen med bålbrenning. Dagen blir feiret til minne om døperen Johannes, som i følge den kirkelige kalenderen er født denne dagen. Johannes ble ansett som forløperen til Jesus, og på 400-tallet la de derfor festen til minne om hans fødsel til 24. juni - nøyaktig et halvt år før Jesus fødseldag, Julaften. Johannes festdag ble lagt til sommersolhverv ( i folkelig tidsregning) for å fordrive en gammel hedensk feiring som hadde tradisjon for å bli feiret den dagen. St. Hans var den viktigste merkedagen i sommerhalvåret, og pga det kjølige klimaet her oppe i nord har mange av de gamle skikkene som finner sted 1. mai lenger nede i Europa blitt flyttet til midtsommer i stedet hos oss.

Pynting med løv denne dagen er en gammel skikk, og man danset rundt bål på byenes torg eller ute i det fri. Man trodde at ilden hadde rensende og beskyttende makt, og fremdeles brennes det bål over hele landet på St. Hans-aften. En trodde ilden beskyttet mot onde makter, og ofte ble en heks laget av kvister og gamle klær brent på toppen av bålet. St. Hans-natten var nemlig en av heksenes viktigste høytider. Bålet skulle helst tennes på gammeldags vis ved å gni to trestykker mot hverandre, eller snurre en pinne i et hull med knusk. En kunne bruke brennglass hvis det var sol. Ilden som oppsto ble kalt for nødild eller vrield, og den skulle ha magiske egenskaper. Les mer om St. Hans her.

1 kommentar:

Rita sa...

Hei og hoppsann

Du er så flink å skrive om merkedager som vi ikke er like flinke til å forklare barna hva betyr. Supert!!

God tur til Sogndal til helga!

Hilsen Rita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...